Stop hundens dårlige vaner

Når hunden hopper op, gør ved hækken, tigger ved bordet, eller springer op i sofaen, opfatter de fleste det som
dårlige vaner. Heldigvis kan man hjælpe hunden med at ændre den uønskede adfærd.

Hvad der er til irritation for den ene hundeejer, kan være almindelig hverdag for den anden. Der er forskel på, hvad vi opfatter som dårlige vaner hos de firbenede venner. I den sidste ende er det et temperamentsspørgsmål, hvor grænserne går for den, der omgiver sig med hunde.
Nogle af hundens vaner er indlærte, fordi der ikke har været opmærksomhed nok for at undgå det. Andre vaner er en så naturlig del af hundens oprindelige natur, at det kan være svært at vænne den af med dem.
De mest klassiske uvaner er, at hunden hopper op, gør ved hækken, tigger ved bordet, springer op i sofa og seng – når det ikke er tilladt – og sidst, men ikke mindst, stjæler ting. I alle tilfælde er det muligt at ændre hundens vaner med en ihærdig indsats.

Når hunden hopper op
Vi kender alle situationen, hvor hunden hopper op og placerer sine måske beskidte forpoter på os. Den naturlige grund til, at hunden springer op, er at den vil op i øjenhøjde med os mennesker. Evt. for at slikke i vores mundvige, da det er en adfærd, som hundene bruger mellem artsfæller for at vise deres underdanighed . og at de ikke er farlige.
Man ser det specielt hos helt små hvalpe, når de møder større (voksne) hunde. Så søger de hen til munden og vil slikke den større hund om mundvigene for at signalere, at de er ufarlige.
Som oftest får hvalpen lov, fordi man jo synes, at den lille uldtot er uimodståelig og sød. Men den holdning kan jo ændre sig lidt, når den senere vejer 40 kilo og har mudder på poterne.
Så længe hunden oplever, at den får noget ud af sin adfærd, vil den blive ved. Det kan være, at man skubber hunden ned, siger nej, hold nu op, eller blot giver den et blik.

Vend ryggen til den
Det bedste, man kan gøre, når hunden hopper op, er at vende ryggen til den. På den måde viser man hunden – med sit kropssprog – at man ikke ønsker eller billiger dens adfærd. Når man vender den ryggen,uden at sige et ord eller kigge på den, afbryder man kontakten. Når hunden så står stille med alle fire poter på jorden, kan man klappe den og snakke til den.
Når kontakten afbrydes, ved at man vender hunden ryggen, vil den snart finde ud af, at det ikke kan betale sig at springe op. Hunden vil naturligt forsøge andre ting for at opnå kontakt, og det kan være med alle fire poter i jorden samtidig.
Der vælger man så at hilse på hunden og give den kontakten, så hunden oplever, at den nye og mere stilfærdige adfærd betaler sig.
Denne løsning gælder for alle, som kommer i hjemmet.

Når hunden gør ved hækken
Det kan være til stor irritation for en selv, men også for naboerne, når hunden står ved hækken og skælder højlydt ud. Adfærden er naturlig for hunden. Den holder matriklen fri for uvedkommende – og værst af alt – den har stor succes, for alle forsvinder jo!
Derfor kan det for mange hunde være en yndlingsbeskæftigelse at stå i haven og gø. Hvis skaden allerede er sket, og uvanen skal ændres, er der ingen lette løsninger.
Hunden skal ikke være alene i haven. Man er simpelthen nødt til at ændre rammerne, så hunden ikke kan udføre uvanen. Enten er man med i haven, med eller uden snor, eller også lukkes haven af, så der er langt til hækken eller hegnet.
Selve træningen består i, man afleder hundens opmærksomhed, når der kommer nogen forbi. I starten må man have stor afstand til hækken og dem, som kommer forbi, men efterhånden kan afstanden mindskes.
Afledningen kan bestå af godbidder, der søges i græsset, yndlingslegetøjet, forskellige former for problemløsning – eller blot fodring med lækkerier.
Undgå at råbe med, hvis hunden gør. Det opfattes blot som et kor for hunden.

Når hunden tigger
En velkendt dårlig vane er hunden, som tigger ved bordet. Det er som regel startet med, at hunden på et eller andet tidspunkt har fået noget. Dermed er den blevet klar over, at bordet er et godt sted at holde sig til.
Hvis hundens tiggeri skal stoppes, må AL fodring i nærheden af bordet ophøre. Giv hunden et alternativ til at tigge. Sørg for, at den har noget andet at beskæftige sig med, inden I går til bords. Det kan være godbidder, som skal søges, et godt kødben eller andet, der tager lidt tid at løse.
Jo flere gange hunden oplever, at den ingenting får ved bordet, jo nemmere bliver det at aflede dens opmærksomhed. Og til sidst gider den ikke længere sidde og vente, for der falder jo alligevel ikke noget af.

Hunden i sofa og seng
Der er ingen tvivl om, at vores hunde gerne vil være der, hvor vi er. Det styrker flokfølelsen og giver hunden tryghed. Men hvis man ikke ønsker denne adfærd, så handler det om at være konsekvent helt fra starten – og det gælder alle i familien!
Et kompromis kan være et hundetæppe, som indikerer, at hunden nu er velkommen. Men hvis tæppet ikke ligger der, så er der adgang forbudt.
Har hunden først fået lov, og man pludselig ønsker at ændre det, så er det om at give hunden et rigtig godt alternativ i form af lækre
tæpper eller en kurv. Lav stedet til det absolut bedste, giv lækre godbidder, hyggelige kødben, kæl og klap på stedet. Ros hunden for selv at søge derhen. Og hvis den alligevel hopper op i sofaen, så led den venligt ned på plads, og lad det være ved det. Også her gælder det, at kan man være på forkant, er det en fordel. Allerede når man kan se på hundens blik, at den har retning mod sofaen, guides den venligt hen til sin plads.

Hunde, der stjæler
Uvanen med at stjæle ting starter oftest i hvalpealderen, hvor hunden naturligt skal undersøge alt omkring sig. På et tidspunkt får den fat i noget uønsket, og vi begår den fejl at løbe efter, lave trækkeleg eller andet, som kun gør det mere sjovt for hvalpen.
Det giver hunden opmærksomhed, så når ”mor og far. sidder og ser tv, kan de aktiveres, ved at hunden finder noget interessant. Så kommer de op af sofaen, og der er leg!
Den bedste løsning er at ignorere hunden, når den har stjålet noget uønsket. Det handler i den forbindelse også om at gemme værdierne så godt væk, at de ikke pludselig havner på gulvet i 100 stykker. Hvis det alligevel lykkes hvalpen/hunden at finde noget godt, så lav en bytteleg med noget, som er spændende for den. Vær blot opmærksom på, at det
også kan blive en vane. 

Af hundeadfærdsterapeut, Merethe BørgartAf Merethe Børgart, hundeadfærdsterapeut