En have dyrket uden sprøjtegifte og kunstgødning er med til at sikre en rig og varieret natur, et rent grundvand og et godt dyreliv. Populært sagt handler bæredygtigt havebrug om at undgå kemiske stoffer, og heldigvis er det i de seneste år lykkedes at udvikle nogle særdeles effektive “grønne” produkter baseret på naturlige råvarer For at vokse sig store, stærke og lækre har planterne selvfølgelig brug for noget at leve af. En plante har først og fremmest brug for kvælstof (N), fosfor (P) og kalium (K). Kvælstoffet får planten til på kort tid at vokse sig stor, stærk og er med til at give en flot grøn farve. Fosfor stimulerer rødderne og knopsætningen, og kalium er afgørende for fotosyntesen og styrker samtidig plantens generelle sundhed. I bl.a. ECOstyles forskellige specialgødninger er der desuden forskellige bakterier, svampe-mikroorganismer og sporstoffer af den slags, der især på længere sigt er nødvendige for en sund og god vækst. Endelig er selvfølgelig masser af humus (plantedele), der bidrager til at gøre den jord, som planten skal gro i sund, blød, lækker og levende. En god gødning er helt afgørende, når græsset skal udvikle sig til en stærk, grøn og modstandsdygtig plæne, roserne skal blomstre overdådigt, og urtehaven skal give et rigt afkast af sunde nærende grøntsager. En af de helt store forskelle mellem kunstgødning og organisk naturgødning er, at den organiske gødning frigøres langsomt i jorden og optages i planterne efterhånden, som der er brug for det. Det giver en langsommere, men også langt mere sund og kompakt vækst.
Samtidig forbedrer den organiske gødning jordens struktur og microliv, så jorden bliver mere muldrig og luftig – fuld af orme, biller og andre nyttige småkryb. En kunstgødning derimod frigiver alle sine næringsstoffer med det samme. Det betyder, at planterne nemt kommer til at “overspise”, så de bliver lange, svagelige og ranglede – hvorefter resten af gødningen (op til 80 %), bliver vasket ud af jorden, når det regner. En stor del af kunstgødningen går altså ikke alene til spilde – den siver også ned og forurener vores grundvand. Endelig er der de mere overordnede klimahensyn. Mens en organisk gødning fra f.eks. ECOstyle er produceret, så den er CO
2-neutral, vil f.eks. 10 kg kunstgødning belaste miljøet med en CO
2-udledning på ikke mindre end 4,3 kg. Det er altså ikke bare ens eget private stykke jord, der nyder godt af den organiske løsning. Men også vores dyrebare grundvand og det efterhånden noget flossede men livsvigtige ozonlag.
Havekalk klarer det sure
Før man begynder at gøde, er det en god idé at tage en jordbundstest. De fleste planter klarer sig nemlig bedst i en “neutral” jord med en PH-værdi omkring 6-7, og hvis jorden bliver for sur, har de svært ved at optage gødning og andre livsvigtige næringsstoffer ordentligt. Hvis jorden er for sur, er det nemt og billigt at gøre den lidt mere basisk – blot ved at give den et godt drys havekalk. Det vil samtidig være med til at gøre en tung og klæg jord mere blød og smuldret. I modsætning til gødning kan kalk udlægges hele året. Men ved at foretage testen i det tidlige forår, kan man nå at give kalk i god tid, før man begynder at gøde. På den måde er jorden klar, når planterne begynder at vokse, og dermed får de den mest optimale start.
Tekst & foto:
www.havelivet.dk