Børnenes Køkkenhave

I England viser undersøgelser, at en køkkenhave stimulerer børn til at være tålmodige, fleksible, sunde, glade og trygge. Det virker også i Mettes Have.
Da jeg sidste år søsatte min haveblog, Mettes Have, var det en udløber af min voksende interesse for livet i køkkenhaven. Det lå mig på sinde at sprede budskabet om de værdier, man uden særlige forudsætninger kan opleve hjemme i ens egen have.
Min haveglæde har virket afsmittende på familien. Mine to børn, Johanne og Anton på 9 og 11 år, har siden de var et og tre deltaget i havelivet på egne præmisser. I første omgang var de med til såning i potter, og vi anskaffede gode redskaber i børnestørrelse.

Såning i haven var en leg.

En legetøjstraktor fyldt med solsikkefrø, der blev gravet ned ved hjælp af landbrugsmaskiner . og en forundring, når noget begyndte at spire frem.
Senere har det udviklet sig til, at de hver især har deres egen lille køkkenhave.

Starter i frøbutikken

Det er min erfaring, at fremgangsmåden ikke er ligegyldig, hvis børnenes køkkenhave skal blive en succes.
Det hele starter i frøbutikken. Foran stativerne med de hundredvis af flotte, uimodståelige frøposer.
Her fristes børnene, og hos mig får de lov at vælge, hvad der falder i deres smag. Det kan være overraskende at se, hvilke frøposer, der finder vej til indkøbskurven. Ærter og gulerødder er selvskrevne. Ungerne ved allerede, hvilke skønne spiseoplevelser, der
senere kommer ud af det. Men også frøposer med forårsløg, bønner, persille, spiselige sommerblomster og georgineknolde frister. Hvem ville have troet at en ni-årig dreng ville vælge pastinakker til sin køkkenhave?

På børnenes præmisser

Efter indkøbene kan frøene godt være i venteposition i en periode. Der kommer sjældent noget godt ud af det, hvis det er mig, der bestemmer, hvornår de skal i jorden. Lige pludselig melder lysten sig hos børnene. Og så går det til gengæld stærkt. Det er vigtigt, at det er sjovt. Lad børnene bestemme, om der skal sås i lige rækker, zigzag eller runde cirkler.
Det anstrengende arbejde med at gøre jordenklar til såning og det efterfølgende lugearbejde hjælper jeg gerne med. Børnene kommer i aktion, når der skal vandes i sårillen, når frøene skal i jorden, og når der senere skal tyndes ud i rækkerne.
Så venter vi. Det er hyggeligt at gå en fælles tur rundt i køkkenhaven og holde øje med, hvad der kommer op og hvornår. Forventningens glæde er altid stor.

Sunde og glad børn

Når de første grønsager så endelig kan høstes, er børnenes glæde, begejstring og stolthed fuldstændig fantastisk. De spiser, hvad de lyster, direkte fra køkkenhaven, og samtidig har jeg gode erfaringer med, at de hver især bidrager til
den fælles husholdning med afgrøder fra deres egen køkkenhave.
Børn i køkkenhaven er på alle måder en anbefalelsesværdig oplevelse. Gevinsten kan være svær at måle, men hjemme hos os har det betydet sunde børn med en nysgerrig tilgang til at spise grønsager. Det er svært at være skeptisk over for en pastinak, når den kommer fra ens egen have!

Tekst og fotos: Mette Egelund Julin, blogger, metteshave.dk